Als u de volledige hypotheek aflost bij de geldverstrekker, kunt u uw hypotheek laten uitschrijven (royeren/doorhalen) uit het Kadaster. Dat bent u niet verplicht, tenzij u uw hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker of wanneer u uw woning verkoopt. In dat geval moet de bestaande hypotheek na de ondertekening van de nieuwe hypotheekakte of de leveringsakte bij de notaris worden doorgehaald.

Als u uw hypotheek volledig heeft afgelost bij uw geldverstrekker, verdwijnt de lening uit de administratie bij de betreffende geldverstrekker. U betaalt voor het zogenoemd ‘finaal aflossen’ soms administratiekosten. De geldverstrekker vraagt dan van u dat u de hypotheek ook laat uitschrijven (royeren/doorhalen) uit het Kadaster. Formeel hoeft dat op dat moment niet.

In sommige gevallen kan het zelfs verstandig zijn om de hypotheek nog niet te royeren. Bijvoorbeeld als u verwacht later nog weer een hypotheek op te nemen bij dezelfde geldverstrekker. Dan kunt u de oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster in veel gevallen nog gebruiken en betaalt u niet opnieuw notariskosten.

Terug naar overzicht